Thursday, August 27, 2015

Air Tangan Mami#55




Homemade Fish Ball
(abaikan rupa paras fish ball Mami yang macam ball tak cukup angin tu ye..huhuhu..)

Bahan-bahan ( anggaran 3 org makan )
  • 400gm isi ikan tenggiri
  • 1 sudu kecil garam (paras rata)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah (better pakai yabg kisar sendiri di rumah sebab bebas MSG)
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu kecil tepung ubi
  • 60 ml air sejuk atau secukupnya
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • secubit serbuk perasa jika suka (Mami tak bubuh pun)

Cara-cara
  1. Masukkan isi ikan, lada sulah dan garam dlm mesin kisar (kalau guna food processor lagi best..huhuhuhu). Kisar hingga lumat & sebati.
  2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian kisar lagi sehingga sebati dan kenyal.
  3. Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  4. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  5. Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat (Ala..macam kuih buah melaka tu la..).
 Selamat mencuba!!


shawqunnur.blogspot.com ®

No comments:

Post a Comment

The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.