Homemade Fish Ball
(abaikan rupa paras fish ball Mami yang macam ball tak cukup angin tu ye..huhuhu..) |
Bahan-bahan ( anggaran 3 org makan )
- 400gm isi ikan tenggiri
- 1 sudu kecil garam (paras rata)
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah (better pakai yabg kisar sendiri di rumah sebab bebas MSG)
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil tepung ubi
- 60 ml air sejuk atau secukupnya
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- secubit serbuk perasa jika suka (Mami tak bubuh pun)
Cara-cara
- Masukkan isi ikan, lada sulah dan garam dlm mesin kisar (kalau guna food processor lagi best..huhuhuhu). Kisar hingga lumat & sebati.
- Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian kisar lagi sehingga sebati dan kenyal.
- Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
- Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
- Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat (Ala..macam kuih buah melaka tu la..).
shawqunnur.blogspot.com ®
No comments:
Post a Comment
The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.