Semasa mengandung, ibu2 tidak boleh makan sebarangan. Walaupun pada dasarnya semua makanan itu bagus kepada kebanyakan orang, tetapi untuk ibu mengandung, perlu lebih cerewet dan berhati-hati di dalam memilih makanan. Di antara makanan yang setiap ibu mengandung mesti hindarkan ialah:
• Telur mentah @ setengah masak, termasuk makanan yang dibuat daripada telur mentah seperti ais krim dan mayonaise.
• Daging dan ikan separuh masak seperti sushi, ikan salmon atau tiram yang diasap (smoked).
• Susu, keju, atau yoghurt yang tidak disterilkan. Keju lembut, seperti brie, camembert, ricotta, atau keju blue veined (Keju cheddar atau keju cottage boleh dimakan oleh ibu mengandung tetapi pastikan ianya telah dipasteur. Jadi, penting kepada ibu-ibu untuk menyemak label.
• Hati ayam @ lembu juga tidak boleh dikonsumsi kerana mengandungi jumlah vitamin A yang berlebihan dan merbahaya kepada bayi.
• Semua makanan yang dipanaskan mestilah betul2 panas untuk mengelakkan pembentukan bakteria.
• Daging panggang yang telah sejuk.
shawqunnur.blogspot.com ®
No comments:
Post a Comment
The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.