Monday, December 30, 2013

Hari-hari terakhir 2013

Tak lama lagi 2013 akan meninggalkan kita dengan 1001 kenangan yang manis dan mungkin juga kenangan pahit. Bagi Mami, 2013 ni tak banyak beza dengan tahun-tahun lepas yang lain. Dari skop kehidupan keluarga kecil kami, kami masih lagi bertiga dan belum ade tanda2 kami akan bertambah ahli keluarga...huhuhu..

Dari segi kerjaya, Mami masih lagi kekal dengan posisi yang sama dan di pejabat yang sama. Yang berubah hanyalah suasana kerja dengan kehadiran gantian staff baru di samping staff2 lama dan juga karenah pelanggan yang ada kalanya semakin mencabar dan betul2 menguji kesabaran dan kemampuan Mami.

Cuma yang mungkin yang akan terus tinggal kenangan dan menjadi sejarah sepanjang hayat Mami ialah tahun ni Mami kehilangan sorang ibu saudara (sebelah abah) - Allayarhamah Makcu yang Mami akan terkenang2, sorang sepupu (sebelah Abi) -Allayarham Hanif yang Mami belum sempat kenal, sorang bapa saudara (sebelah mak) - Allayarham Angah yang pastinya akan Mami selalu rindu dan juga sorang nenek saudara (sebelah mak)- Allayarhamah Opah Kati yang kelucuannya akan terus segar diingatan Mami. Alfatihah untuk mereka semua..semoga roh2 mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama Mukminin solihin..

3 bulan terakhir 2013 merupakan bulan ujian kesihatan Mami. Bermula dengan kisah gatal2 seluruh badan seminggu sebelum Raya Haji, bersambung pulak dengan sakit mata yang kronik dan belum sempat betul2 pulih, berdepan pulak dengan masalah calculi..Tapi Alhamdulillah..semua masalah pastinya berhikmah dan kini bila menghampiri saat2 akhir 2013, semua ujian kesihatan itu telah beransur pulih.

Pencapaian sepanjang tahun 2013 pun nampaknya takde yang super duper boombastik sangat. Jadinya azam Mami yang masih tertunggak tahun ini macam biasa akan di carry forward le ke tahun 2014 pulak..kikiki..
Cuma satu aje lagi tambahan azam untuk tahun 2014 ialah Mami nak menambahkan lagi umat Muhammad..mudah2an sebelum penghujung 2014 tercapailah semua hasrat Mami ini..amin.

shawqunnur.blogspot.com ®

Big Bad Wolf 2013

Big Bad Wolf..bunyi macam ganas je..Mula2 Mami memang tak tau pon apekebendenye bendalah BBW ni..Mami jakun?? Memang pon...pengakuan berani ni tau... Tapi dek kerana kawan2 Mami ni ghairah sangat dok bercerita pasal BBW tiap kali smpai musimnye membuatkan Mami jadi teringin sangat nak pegi pameran buku Serigala Jahat ni. Tapi tak pernah dapat peluang. Bila ajak Abi, macam berat je Abi nak pegi. Lagi pulak biasanya event BBW pada masa poket kami masing2 dah tandus..huhuhu..Tapi Alhamdulillah..pada 14.12.2013 kami berjaya jugak menjejakkan kaki ke BBW ni.

Dipendekkan cerita..Mami takkan serik utk ke BBW lagi jika ada lagi event ni pada masa akan datang. 2 jam Mami dok belek buku kat dalam Hall The Mines tu memang tak puas. Tapi mengenangkan kami mengejar masa sebab pegi pun unplanned kan...maka tak puaslah Mami bertawaf kat dalam Hall tu.
Geram wey....tengok buku2 yang giler babas murah!!! rasa nak beli semua je...

So, dalam masa 2 jam tu, ni ajelah buku2 yang sempat kami grab. Banyak gak..2 plastik beso yang bilangannye lebih kurang 20biji++ kami bayar dengan harga lebih kurang RM100 je..memang berbaloi2...

shawqunnur.blogspot.com ®

Air Tangan Mami#45


Sup Telur Puyuh dengan Labu
(12bulan++)

Bahan-bahan:-
1 mangkuk (20biji) telur puyuh yang telah direbus dan dikopek kulit
1 jurai labu manis (potong kiub-jangan terlalu kecil sebab labu mudah empuk & hancur)
Sedikit bawang besar
2-3 ulas bawang putih
2 inci Halia (diketuk)
Sedikit daun bawang (racik)
Semangkuk air/stok ayam/stok ikan bilis
Sedikit minyak
Garam (pilihan)

Cara penyediaan:-
1. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan, masukkan air, labu dan halia.
2. Bila labu sudah lembut, masukkan telur dan tabur daun bawang.
3. Perasakan dengan garam.
4. Tutup api. Siap.

shawqunnur.blogspot.com ®

Sunday, December 29, 2013

Air Tangan Mami #44

Kerutub Ayam

Bahan-bahan:
1 ekor ayam (potong kecil)
2 s/b rempah kari
2 s/b rempah kurma
500 ml santan
1 s/b gula merah
3 s/b minyak untuk menumis

Bahan kisar:
100gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas baswang putih

Cara penyediaan:-.
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah kari dan rempah kurma yang telah dibancuh terlebih dahulu. Kacau sehingga sebati dan rempah betul-betul masak.
3. Masukkan ayam. Biarkan sehingga naik minyak
4. Masukkan santan, gula dan garam.
5. Masakkan sehingga pekat dan ayam empuk. Siap.

shawqunnur.blogspot.com ®

Saturday, December 28, 2013

Air Tangan Mami#43


Puding Cendol

Bahan-bahan:
1/2 paket agar2 [20 gm]
3 gelas air
2 sudu besar gula pasir
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah

Cara Penyediaan:
1. Didihkan agar-agar, masukkan gula dan renihkan sehingga sekali lagi mendidih. 
Tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
3. Bahagian pertama, dimasukkan gula merah, didihkan dan tapis.
5. Kacau rata dn biarkan mendideh dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan ekras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendol.
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
9. Bila dah keras sekata, baru boleh dipotong2 & dihidang.

shawqunnur.blogspot.com ®


Haziq @ 1yr 11m (23mo)

Ho yehhh..sempena hari2 terakhir sebelum menjelang 2014 @ Haziq officially turns 2 (mengikut perkiraan tahun Masehi) Mami sedaya upaya try to get time to update his milestone as at 23mo..chaiyok chaiyok Mami!!! (nak membuktikan betapa super duper bizi sorang Mami ni tau..kikiki..)


Ok..tak payah nak mukadimah sangat, jom kita tengok apa milestone Haziq within this month. Macam biasa la..harus pi intai makcik babycenter la nak check tengok standard perkembangan budak seumur Haziq..tally @ tak dengan tahap tumbesaran Haziq..hihihi

Meh...kita go thru one by one..

How your toddler's growing
By 23 months, your child can probably hum and sing and say three-word sentences like "Bird fly high." Already an artist, she can probably
copy circles and create line drawings. So encourage her with a big box of crayons and plenty of paper. She's also beginning to understand opposites, like tall woman, short woman or big cake, little cake.

Betullah...dak kecik ni memang makin petah bercakap sekarang ni. Suka bertanya itu ini..pastu ulang2 kali cakap selagi apa yang dia cakap tu kita tak paham..
Bab melukis/menulis memang dah jadi hobi sekarang ni.. Tak cukup kat buku/kertas Haziq conteng, dinding..lantai pon dah jadi sasaran dia. Yang bestnye sambil melukis sibuk mulut dok pot pet2..ni Abi..Mami..Ajiq (Haziq)...Tatak (kakak)..Opah..Buah..Co (dinasour)..bla3..tapi yang kelakar tu sumenye bentuk bulat2 je..ohhh la anak..betul2 buat Mami rase nak nangis terharu..

Now you can have a real conversation with your toddler, you'll know if her speech and hearing skills are on track. 

Haziq dah boleh jadi 'kawan borak' Mami..oo yeah!!


If it seems as though your little one's growth has slowed down dramatically compared with her first year, you're right. The average child triples her birth weight by age one, but only gains 1.3 to 2.2kg (2.9 to 4.9lb) in the second year. By now, your toddler also looks much less like a baby. She's upright, she's mobile, she's active and her baby fat is melting away.

Berat Haziq masa lahir 3.54kg. Masa umur 1 tahun should be 3.54 x 3 = 10.62kg..tapi masa Haziq 1yr berat Haziq arround 9kg++ je..so, kategori yang sedang2 saje. Now berat Haziq dah 11.3kg..maknanya nak menyampai ke umur 2 tahun tak berapa hari je saja lagi ni, maka tercapailah garispanduan peningkatan berat badan sebanyak lebih kurang 2kg++
Alhamdulillah..
Apa2 pun yang penting Haziq sihat & cergas..membesar dengan pintar..

The way she holds her body and moves around has changed, too. The back-and-forth gait of a young toddler has evolved into a smoother, more coordinated stride. By their second birthday, most toddlers can pull toys behind them and carry things while they walk, and they will begin to run
 
Ohh..bukan maksud Mami nak puji anak sendiri..Tapi Mami berpendapat Haziq memang agak advance compared to baby lain yang sama umurnya. Umur 2 bulan dah boleh meniarap sendiri. 5 bulan dah laju menyulor..takde merangkak terus bangun berdiri & menyusur dinding..umur 10bulan dah mula tatih2..genap 1yr dah jalan laju
Kalo bab berlari, melompat ni memang dah master lama dah..tak dan umur 2 tahun kot..hihihi..

The good news is that your child is well able to understand the meaning of "no". When he was small, you had to rely on moving dangers out of reach. That's still good advice, but by now you should also be using your words and serious tone of voice to make it clear when his behaviour is not acceptable – opening up CD cases and ripping books, for example.

Budak dah beso kan...makin bijak & makin paham le..kata orang berpengalaman, masa umur2 Haziq ni budak dah 'makin cerdik'..so, sesuai lah dah boleh paham 'jangan'..

Nothing says "she's not so little anymore" like watching your child pedal around on a tricycle or a bicycle. Age two is a good time to buy one, especially if you have a physically active child who has already cracked running and has good balance.

Ye betul...Haziq no more a baby..Mami dah ade niat nak belikan Haziq basikal untuk 2nd bday prezen nanti..(ups...dah bocor rahsia..) nasib baik Haziq belum pandai baca entry ni lagi..kikiki..


Lain2 perkembangan yang Mami dok observe setiap hari antaranya:-

1. Haziq dah pandai cakap "sayang Mami" sambil peluk & cium Mami...huhuhuhu..melting ok!!
2. Tiru Mami buat kerja dapur..lap pinggan, potong2 buah, sayur..haish..pantang lepa kot dengan pisau..
3. Dah boleh kenal jenis2 buah, sayur, binatang & certain benda..
4. Suka berimaginasi..bercakap sorang2 bila main sendiri..
5. Dah boleh cerita 'rasa' makanan./minuman..macam manis, masam,masin..
6. Pandai bergurau & mengusik..lagi2 dengan budak yang cengeng/suka nangis..memang jadi 'bahan' dia la..
7. Dah ada favourite baju..tau ekspresi citarasa..nak pakai baju boboiboy la..ultraman la...
8. Sangat obses dengan telur..kalo nak tengok Haziq makan banyak..senang aje..goreng aje telur..kikiki..

Inilah sedikit sebanyak tahap tumbesaran Haziq setakat ni. Alhamdulillah..makin hari makin cerdik. Dengan keletahnya yang sangat menghiburkan hati Mami & Abi. Syukur ya Rabb di atas kurniaanMu..ahli syurga kami yang paling berharga..Semoga Haziq terus membesar, dipanjangkan usia, dikurniakan kesihatan yang baik dan semakin pintar..amin.

Kakyong bertocang, dia pon nak jugak..haish...

Abg Ilham & Haziq..sian Ilham..asyik 'kena' je dengan Haziq..ish..kadang2 Haziq ni terover 'nakal' jugak..adoi...pening Mami..

Nak mandi kolam...besen seciput je Mami bagi..jadi lah....
(kesian, tapi adakalanya Mami perlu bertegas tanpa terlalu memanjakan Haziq demi kebaikannya jugak)


shawqunnur.blogspot.com ®

Sunday, December 15, 2013

Haziq @ 1yr 10mo (22mo)

Ikut kiraan tahun masihi, 1 Nov lepas genap usia anak Mami 22bulan @ 1thn 10bln..oh..tak lama je lagi Haziq akan menginjak ke usia 2 tahun. Cepatnya masa berlalu. Tiba2 mami rasa rindu sangat zaman Haziq masih baby..emm

Anak bujang Mami yang sorang ni memang tak banyak karenah. Dari bab penjagaan, makan, perangai memang sorang budak yang baik sangat sejak baru lahir sampai sekarang. Alhamdulillah..memang mudah Mami menjaganya. Kadang2 bila Mami berborak2 ngan kawan2, macam2 karenah anak2 diorang..ada yang sejak lahir nangis sampai lepas pantang baru ok, ada yang asyik keluar masuk hospital sebab semput, ada yag anaknya asal nak alih bulan aje mesti demam teruk, ada yang jenis cerewet puting susu, cerewet susu, cerewet makan, dah besar cengeng aje kuat nangis..mak oii...macam2 la.. Tapi Mami syukur sangat sebab anak Mami tak macam tu (except masa 2 bln pertama lahir Haziq takmo direct feed ngan Mami)..Senang citer, Haziq memang cool lah..!!

Ok enough pasal feeling2..now we move on to Haziq's milestone as at today. Apa guideline yang Baby Center update utk budak seumur Haziq ni??

# Vocabulary consists of about 20 words
hehehe..jom kira vocab Haziq..
1.Ami/mimi (Mami)
2. Abi
3. Abang
4. Atid (adik)
5. Tatak (kakak)
6. Opah
7. Tok
8. Acik (pakcik)
9. mamam (makan)
10. dap (sedap)
11. haer (air)
12.Ti (roti)
13. buah
14. Yi (cili)
15. Dash (pedas)
16. Nash (panas)
17. Juknye (sejuknya)
18. gigi
19. angan (tangan/jangan)
20. nanak (taknak)
eh..betullah..lebih 20words vocab Haziq

# Can also combine a couple of words to ask questions or make statements.
 Alhamdulillah..part yg combine2 words ni pon dah lama pass.

# Begin to mimic the tone of your speech. When you exclaim, "Oh my goodness!" or "Stop that!" or "Thank you!" she'll repeat it with a similar inflection.
Haah..betoi3..memang siap dengan gaya sekali dia tiru Mami..kah3..macam comel jer..

# Should be able to name 5 or more of his body parts or point the right place of it when pointing
1. gigi
2. ne (telinga)
3. yut (perot)
4. pipi
5. te (mata)
6. nan (tangan)
7. ki (kaki)
ohhh..lebih daripada 5...

# Enjoy singing nursery rhymes
Since baby kot Mami dah mula nyanyi2 nursery rhymes ni..memang suka sangat la..lagi2 lagu Skida marink, O'Mc Donald, Twinkle2 Lil' Star...tu lagu omputih la..kalo lagu2 yang islamic pon Haziq suka jugak..macam Ya Hanana, Ya Rabbibil Mustofa, Nasyid kanak2...yg paling best skg ni dok sibuk layan lagu Tegar pulak..haish...

# Try to repeat some of the song and even attempt to carry the tune
Part yang ajuk2 ni besenya zikir2 tu la..selalunya Haziq memang akan ikut sekali berzikir bila dengar zikir2 kat TV/Radio or even Mami/Abi yang berzikir...Doa2, bersyahadah, bacaan surah Alfatihah pon dah boleh ikut sekarang ni..alhamdulillah..

# Love to look at books and pretending to read it himself, labeling familiar objects, know the right position of holding a book & able to recognize some pictures even when the book's flipped over.
Isy..memang betoi sangat ni..alhamdulillah Mami & Abi memang berusaha sehabis baik mendidik Haziq supaya cintakan ilmu.

2. begin to have very particular ideas about what he wants to accomplish, eg: riding his tricycle down a specific path or fitting together all the pieces in a puzzle in one sitting. he'll be pleased when he's successful and frustrated when he's not.
Ni pon betul gak..budak Haziq ni sejak kecik kot dah ade sikap determination ni. Bila nak buat sesuatu dia seboleh-bolehnya akan cuba sampai berjaya...tak mudah give up..(moga Haziq terus kekal dengan sikap +ve ni..amin)

Saya dah besar..alhamdulillah..
shawqunnur.blogspot.com ®

Tuesday, November 19, 2013

Air Tangan Mami#42

Meehoon Sup Semudah ABC
(12bulan++)

Bahan-bahan:
1 cawan mihun (dicelur)
2 ulas Bawang putih
1/4 biji bawang besar
2cm halia
1 peket sup bunjut
1 mangkuk air rebusan ayam/daging
1/2 batang lobak merah
sedikit daun sup & daun bawang (racik)
1/2 cawan isi ayam
2 sudu besar minyak masak 
Garam secukupnya (jika perlu)

Cara Penyediaan:
  1. Kisar halus bawang besar, bawang putih dan halia.
  2. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air rebusan ayam/daging, isi ayam dan sup bunjut, biarkan mendidih seketika. 
  3. Masukkan lobak merah, renihkan sehingga lobak merah sedikit lembut. Masukkan garam, hirisan daun sup dan daun bawang. Tutup api.
  4. Tuang sup di atas mihun yang telah dicelur. Sedia untuk dimakan.
  
shawqunnur.blogspot.com ®

Monday, November 18, 2013

Air Tangan Mami #41

Dah lama betul Mami tak up entry resepi kan... Ups..ini bukan bermakna Mami dah tak masak-memasak. No.....masak is my terapi jiwa. Mami, masak & resepi memang tak dapat dipisahkan..hihihii.

So, untuk perangat balik mood berkongsi resepi ni..Mami nak share resepi yang giler super senang ni..sambil pejam mata pon boleh buat kot..hahahha..

Jom...


Fruit & Vege Squeeze
(nama mesti gempak beb!!)

Bahan-bahan:
1 biji Epal Hijau
1 biji Belimbing
1 batang lobak merah
1 batang seleri
1 biji tomato
1 biji lemon/limau nipis/2-3 biji limau kasturi
3-4 sudu besar madu
Air secukupnya

Cara penyediaan:-
  1. Semua bahan kecuali limau dan madu di kisar dan ditapis. (Jika menggunakan juicer machine lagi mudah)
  2. Perah limau dalam jus tadi, campurkan dengan madu (pastikan hanya guna sudu plastik ye..)
  3. Kacau sebati dan siap untuk diminum.. 
P/s : For baby below 1 year, JANGAN campurkan jus limau & madu.

shawqunnur.blogspot.com ®

Wednesday, November 13, 2013

Haziq @ 1 yr 9mo (21mo)

Entry basi patut publish last month..tapi disebabkan Mami bizi yang teramat sgt maka Mami peram entry ni sampai dah masuk November..(dush!!) Betuuul..Mami tak tipu..!!

Takmo bebel panjang2..jom Mami story sikit milestone budak comot yang cute ni from 1.10.2013 up to 31.10.2013.

Alhamdulillah...Yeay...akhirnya Haziq dah rela nak gosok gigi.!! Sebelum ni paksa la camne pon Haziq tetap takmo gosok gigi. Even bila Mami hulurkan brush kat dia & dia amik brush tu, tapi still brush xkan sampai ke mulut..sokmonye nak guna brush tu buat gosok baldi la..lantai la..huh..jenuh kot Mami dok 'peda' dok halang bagai..geli oii..berus gigi p buat gosok tang tempat yang tak sepatutnya!!..eeeiiiii..yekkkk!

Biyakkkkk...word yang paling Haziq suka sebut. Samada dia memang betul nak poo poo @ tengah poo poo @ dia nak mandi (main air)..Pendek kata pantang betul nampak sungai, laut, air paip, tasik, air terjun etc & even gambo kat dinding, buku, or kat TV..maka si comel ku ini akan sibuk la nak bukak seluar & baju sambil cakap "biyaaaaak" sebab nak main air..bijak betoi!!...

Kalo masa umur 1thn 8bln Haziq bacaan doa makan setakat "Allahumma..amin"..tapi bila masuk umur 1thn 9bln..doa dah panjang sikit.. Haziq akan baca "Allahumma..enna..enna..enna...amin". Tapi kalo dah tak sabor sangat nak makan/minum..alamatnye takde dah la Allahumma..terus Amin..and ngap!! hihihi.. 

Haziq pandai tunjuk yang dia rindukan Mami..especially bila Mami balik keje (lama kot dok kat umah BS tu..dari pagi sampai dah maghrib baru jumpa Mami..mau tak rindu..). Selalunya (in case Abi yang jemput Haziq la) bila Mami sampai aje kat depan pintu Haziq terus terpa kat Mami sambil cakap "Mi Mi..Mi Mi..." siap peluk cium2, pegang tangan Mami takmo lepas. Kalo Mami sengaja lepaskan Haziq siap ambik balik tangan Mami letak kat dada dia sambil peluk erat2 & usap2 tangan Mami..huh..betul2 buat Mami terharu & rasa tak sanggup nak tinggalkan Haziq lagi..Tapi apakan daya..Mami terpaksa bekerja mencari rezeki utk kite sekeluarga..Maka Mami terpaksa berkorban rasa kesian Mami pada Haziq & tinggalkan Haziq kat BS sementara Mami bekerja...huhuhu.. Mami berharap 1 day Mami dah tak perlu kerja lagi & hanya menguruskan anak2 & suami di rumah saja..

Ohhh...Haziq terlalu obses dengan kartun Upin Ipin. Celik aje mata Haziq akan sibuk mintak "Pin..Pin.." Sampai nak tidur pon nak tengok Upin Ipin.Tak jemu2..siap ngigau pon boleh sebut "pin..Pin.." Ajaib betul penangan Upin Ipin ni. Nasib baik jalan ceritanya bagus..ada pengisian positif. Yang bestnya Haziq siap dah boleh hafal plot cerita tu..dah tau whats the next..boleh gelak terkekek2 bila sampai kat part yang lucu. siap cakap "awaknya" (lawaknya) lagi..adoi la anak..comel & bijak sungguh kamu!! (bergenang air mata Mami ..terharu)  Kartun lain Haziq layan jugak..macam Boiboiboy,Spongebob,Tom&Jerry,Wonderpet..tapi taklah obses sangat macam Upin Ipin ni. (Mujur jugak. Sebab bagi Mami kartun2 tu, except Wonderpet ada unsur2 yang -ve, macam lawan2 & gaduh2.)

Haziq suka tambah "nya" di hampir semua perkataan yang dia sebut. Contoh, "witnya" (duitnya), "kitnya" (sakitnya)..selain daripada tu..vocab Haziq memang dah banyak sangat bertambah. Mungkin sebab belajar daripada cerita upin Ipin kot..heheheh.. Ade lagi seperkara..Haziq dah pandai sebut air dengan betul..dulu2 Haziq sebut "ayaq ko"..sekarang "hahair"..kikiki..jadi la..asalkan boleh paham...

Ok..cukup dulu bebelan Mami setakat ni..jumpa lagi next entry. tapi sbelum challo..macam biasa Mami 'sajikan' dengan pic Haziq yang sangat membuatkan hati keibuan Mami ni cair..ceeeewah!!

Ada orang sakit leher...pakai 'neck supporter' paling kreatif dlm dunia..
Merenung Haziq ketika tidur boleh buat Mami rasa syahdu syahdan & mengalirkan air mata. Mami akan rasa amat bersalah jika sebelum tido tu Mami ada marah2 budak tecit ahli syurga ni..ooooh....isk isk...Mami marah kerana sayang..


shawqunnur.blogspot.com ®

Friday, October 18, 2013

Rumahku Syurgaku #1

Mami selalu citer pasal family je kan.. Pasal Haziq la yang paling banyak kot..kikiki.. Tapi kali ni Mami nak bercerita pasal rumah kami pulak. Alhamdulillah selepas setahun lebih berumahtangga kami ditakdirkan untuk membeli sebuah rumah dengan harga yang kami mampu milik. Rumah kami jenis teres 1 tingkat dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air (asal2nya 1 je) berkeluasan lebih kurang 1337kps. Taklah besar sangat, cukup sekadar menjadi tempat yang selamat buat kami anak-beranak berteduh dari hujan dan panas..Alhamdulillah..

Kalau nak ikutkan rumah kami ni memanglah banyak 'defect'nya masa kami dapat vacant posession dulu. Maklumlah..rumah sub-sale katakan.. Lagi pulak bukan owner yang duduk, sewakan pulak kat budak2 bujang, bolah bayangkanlah camna condition rumah tu. Dengan anai2, bocor sana-sini, lantai pecah, macam tunggu masa nak roboh je.hohohoho..

Camni lah keadaan lantai & dinding rumah kami yang memang menyakitkan mata bila memandang. Tapi nak buat camne. Terpaksalah kami tutup sebelah mata & redha aje dengan keadaan ni sebab nak make over 100% takde modal..huhuhu..

Tapi mengenangkan susah payah PIL dok bargain si owner (vendor)untuk dapat better price dan di samping menyedari hakikat bahawa untuk memiliki rumah mampu milik pada zaman ini amatlah sukar dek kerana harga yang mahal, akhirnya termetrailah satu Perjanjian Jual Beli di antara kami dan owner(vendor) pada 28.12.2010 dengan harga belian sebanyak RM129k. Bermula saat itu, rumah ini secara amnya telah menjadi milik kami.

Selepas kami dapat vacant posession rumah ni, bermulalah misi renovation. Tapi tak dapatlah nak renovate dengan sempurna memandangkan kami pun bukannya berduit sangat. Sekadar repair mana yang rosak, touch up sini sikit, sana sikit. Itu pun dah menelan belanja lebih daripada RM40k!!  So, pelan2 kayuh lah & hasilnya seperti gambar2 kat bawah ni..

Ruang tamu kami memang panjang. Masa belum ada perabot terasa besar sangat. Tapi memang beginilah yang kami nak. Ruang yang luas dan selesa untuk tetamu berborak, makan-makan & juga bermalam. Maklumlah, keluarga kami ni besar. Jika dah berkumpul ramai-ramai tu, haruslah perlukan space.

Ruang santai keluarga dan ruang makan untuk tetamu sekali bersambung tanpa dinding pemisah. Hanya susunan perabot yang mewujudkan perbezaan di antara ruangan ini. Perabot yang kami letak pun cukup sekadar yang basic sahaja sebab kami seboleh2nya taknak rumah kami terlalu sarat dan sesak.

Di sebalik dinding ruang menonton adalah bilik kedua. Sepatutnya inilah bilik Haziq, tapi memandangkan kami belum lagi bersedia untuk pisahkan tempat tidur dengan anak, maka bilik ni kami jadikan bilik baju & simpanan tilam bantal cum bilik tetamu.

Di sebelah bilik kedua, ada 1 lagi bilik. Tapi bilik ni kami buat ala2 setor aje. Tapi masih lagi selesa untuk bermalam kat bilik ni. Cuma tak berkatil aje. Mak & Abah Mami kalo datang rumah kami, memang kat sini lah diorang suka tidur, golek2 lepak2. Mungkin sebab bilik ni lebih lapang & ada tingkap.So, taklah suram macam bilik No. 2 tu..kikiki..

Di sebelah kanan bilik ni adalah sewing station. Dalam kotak A4 tu barang jahitan Mami & dalam kotak yang bergambar mesin jahit tu, of course la mesin jahit kesayanganku..Yang dalam open box tu pulak kain2 buruk yang besar buat lap lantai. (Tak tau nak simpan kat mana kekdahnye ni..huhuhuhu..)

Ni barangan yang disusun sederet sewing station. Kerusi dining table lama yang dah rosak tapi sayang nak dibuang sebab masih boleh dibaiki (tak taulah bila En. Hubby nak gi hantar ke kedai..huhuhu..) Kabinet yang banyak kenangan (dibeli semenjak kami kawen tu) pulak diisi dengan segala khazanah tupperware yang besar2 dan jarang digunakan. TV tu pulak bahan lupus ofis Abi yang kami pakai bila TV kami rosak dulu. Masih elok & buat sementara ni terpaksa dibiarkan bertapa kat situ..heheh..

Ni di sebelah kiri dinding bilik. Macam2 barang tersimpan kat sini. Ada kabinet yang siap attached ke dinding.. Apa yang ada kat dalam kabinet tu???

Tadaaaaa....

Ada 6 tingkat semuanya. Paling atas of course Mami letak barangan yang jarang digunakan. Tingkat 5 segala bagai tupperware yang selalu guna. Next, set cawan kopi. Tingkat 2 & 3, set caserol, mangkuk2 besar, dinner set & jug2 air. Tingkat bawah, khas untuk kategori barangan yang sekali sekala pakai.

bersambung....

shawqunnur.blogspot.com ®

Monday, October 7, 2013

Haziq @ 20mo a.k.a 1yr 8mo

Entry ni sepatutnya nak publish pada bulan September lepas. Tapi dek kebizian yang terlampau Mami langsung tak berkesempatan nak mengedit & menerbitkannye sehinggalah ke hari ni..huhuhuhu..(ampun!!)

Ok, back to the main topic..Cerita tentang Haziq pada usia 1 thn 8 bulan..Alhamdulillah tahap tumbesaran Haziq sangat memberangsangkan. Secara fizikal, Haziq dikategorikan sebagai budak tecit yang kurus tinggi (berat lebih kurang 11kg je tapi tingginye dah hampir 1m..belum 2 thn..). Dari segi perkembangan mental plak, memang tak dapat dinafikan Haziq setiap hari makin terserlah kepintarannya (ups...puji anak sendiri plak.kikiki..jangan marah aaah...) Logik la kan..dah makin membesar, mesti la makin 'berakal'..something wrong la kalo makin beso tapi takde perkembangan mental..huhu..wanau'zubillahiminzalik!!

Ok..Jom Mami nak story serba sikit tahap mane lah bijaknye budak tecit yang bernama Haziq ni..kui3..(ni bukan nak show off..tapi just sebagai kenangan..so that bila Haziq dah besar & pandai baca nanti Haziq boleh tau kisah perkembangan tumbesarannya)

Macam biasa, favourite segmen kat Astro Oasis "Indahnya Iman" sebelum & selepas masuk waktu solat..(cis..promote Astro Oasis lagi!!)..kalo dulu Haziq just tengok aje sambil goyang2 badan..now, Haziq dah pandai ikut berzikir..Boleh la paham apa yag dizikirkannya tu..

Pandai pakai & handle selipar sepit (kinda slipper jepun tu la...)Yang bestnye Haziq bukan setakat tu je..siap pandai susun selipar kat rak kasut bila nak masuk rumah. Sekali aje Mami ajor, dia dah paham.

Pandai bagitau dah "biyak" (poo poo)..Hmmm..mungkin sikit masa lagi Mami dah boleh try potty train. Tapi kadang tu akal je..yang sebenarnya lebih kepada seronok nak main air dalam bilik air tu la..

Bila tanggalkan diaper, nak buang sendiri diaper kotor tu dalam bekas sampah. Kalo Mami/Abi sibuk nak tolong buangkan, alamatnye Mami/Abi kena kutip balik dari bakul sampah & bagi kat Haziq semula untuk dia sendiri yang buangkan..Kalo tak...hohohoho..budak tecit tu bleh ngamok tau..ceh!!

Mula rapat dengan Abi. Sikit2 Abi..(jeles Mami tau!!) Bila Abi terpaksa outstation, Haziq dah pandai tunjukkan dia rindukan Abi..Cthnya dia akan 'telefon' Abi..Tengok gambar2 Abi @ apa2 barang yang ada kaitan dengan Abi sambil mulut tak henti2 dok sebut Abi..Abi..

Pandai baca doa nak makan & nak minum sendiri..tapi sekadar "Allahumma...amin"..kihkihkih..kelakar je.. 

Dulu Haziq solat dengan gaya je..berdiri angkat tangan (takbir), qiyam sekejap lepas tu terus sujud, duduk tahiyat. Tapi sekarang dah pandai ruku' & dah ada bunyi2 sohsehsohseh 'bacaan' dalam solat.. Tapi ntah apa yang dibaca dia aje yang paham..kikiki..

Sangat suka baby @ budak kecik..(erkkk..petanda Haziq dah sedia nak adik ni..huhuhuhu..) Kalau jumpa budak kecik @ baby Haziq akan berusaha nak pegi peluk cium budak tu. Even gambo je pon Haziq akan cium. siap ade bunyi mmmmuah lagi..hihihi..comey je..

Banyak cakap & suka nyanyi..celik aje mata, mulut tak henti2 pot pet pot pet.. Kalo menyanyi yang boleh Mami paham zikir qasidah Ya Hanana & Lailahaillallah..yg lain2 tu "lagu Haziq" compose sendiri..hik3

Favorite words Haziq sepanjang 1 bulan lepas "Ayaq Qo" (air kosong), "biyak" (poo poo), "haiyo..tat nnne" (hello..kat mane), "wow", "Abi", "abiss" (habis), "Abiah" (alhamdulillah), "alam" (salam/assalamualaikum), "Opah", "Abang", "Tatak"(kakak), "Atit" (Haziq/adik)..n banyak lagi la yang Mami pon macam dah tak berapa nak ingat.. Yang bestnye Haziq dah pandai cakap dalam dalam bentuk ayat lebih drp 2 patah perkataan!!

English vocab pun dah makin bertambah, contohnya, kiss, hug, get in, more, wash, banana, chilli, chicken, fish..

Kalo Mami call Opah & Tokwan kat kampung depan2 Haziq..Jangan harap la Mami nak dapat pegang henpon & bercakap. Dengan tanpa rasa bersalah henpon tu akan jadi 'hakmilik' Haziq & dengan gaya yang tak boleh blah dia akan potpetpotpet 'bergayut' je dengan Opah & Tokwan..kikikiki..comey sangat negok gayanya..

So, I think enough for that. Banyak2 sangat kang naik riak Mami rasa dah cukup panjang lebar Mami berceloteh. Mami sangat bersyukur Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Takde kata2 yang mampu terucap selain daripada segala puji kepadaMu ya Robb yang telah memberikan kepada kami peluang untuk bergelar Mami & Abi kepada anakanda tersayang yang kini telah pun berusia 20 bulan @ 1 thn 8 bulan. Sesungguhnya kami amat mensyukuri kurniaan terindah ini. Hampir 3 tahun kami berTTC akhirnya Haziq dilahirkan dalam suasana yang penuh emosi yang Mami takkan lupakan memori ini sampai mati, Insya Allah. 1 thn 8 bln berlalu dengan pantas. Haziq makin hari membesar & berkembang dengan semakin bijak. Macam2 karenah dan fi'il yang adakalanya membuatkan Mami & Abi gerammmm sangat. Namun begitu, Haziq lah racun Haziq lah penawar. Karenah budak nak membesar, indirectly ujian buat Mami & Abi. Benar kata orang tua, membela lembu sekandang lebih mudah daripada membesarkan anak nan seorang. Mami bukan nak merungut jauh sekali menyesali di atas anugerah ini. Cuma Mami sedang mengingatkan diri sendiri bahawa Haziq adalah amanah Allah buat Mami & Abi. Kami yang mencoraknya dan kami yang mendidiknya. Buruk baik Haziq adalah bergantung kepada asuhan dan didikan kami..Allahu Rabbi!!! Besar betul tanggungjawab kami. Moga Haziq terus membesar menjadi insan yang berguna, sebagai batu loncatan buat Mami & Abi untuk lebih mendekatkan diri dengan Allah..


Bermain bersama binatang..
Budak zaman IT..hamboih!!
Jeling sapa tu??

shawqunnur.blogspot.com ®

Wednesday, September 11, 2013

pin pin pon pon!!

Godek2 folder, tetibe jumpe pic lama.. Time ni kalo tak silap kitorg on the way nak pegi kenduri kawin anak Pak Cik Jamian kat kampung sekitar April-Jun lepas. Umur Haziq dalam 15-17bulan time ni. Tengok la..gigi pun belum penuh lagi..
Geram sangat nengok aksinye yang super comey tu...!!



Teringin nak drive ye??

Pandang ke depan la...ish3..

Amboi..ape yang lawak sangat tu??

Dapat gelak..melekek tak henti2..anak sapa la ni...?

shawqunnur.blogspot.com ®

Tuesday, September 10, 2013

Entry tanpa tajuk..bleh???

Lama betul Mami tak up entry. Ke'bizi'an melanda sebenarnya. Macam2 perkara nak kena buat sehinggakan nak jenguk blog pon tak sempat..(ni bukan alasan tau..serius..inilah hakikatnye..huhuhuhu..)

Etceli Mami nak up tentang 1 story. Sumenye dah susun baik punye dalam palaotak ni..hihihi.. Jeng jeng jeng..tapi tak bleh citer sekarang..nanti dah tak surprise..so..tungguuuuuu..projek Mami yang terbaik akan muncul tak lama lagi..projek apa?? lenkali kita crita ye..hihihihi..

Memandangkan entry 'tanpa tajuk'..jom layan jap pic kat bawah ni. Mami cilok drp FB (ngeeeee). Mami suke sangat ayat2 power yang tertulis kat situ..so, tak salah kot nak sharing kan..?? Moga bermanfaat.. 


shawqunnur.blogspot.com ®

Friday, August 30, 2013

'Ubat' nyamuk paling murah dan bebas aerosol..

Satu ketika dulu ada kawan Mami share tentang kaedah perangkap nyamuk kat facebook & Mami ada salin kat tempat lain tapi ter'missplace' pulak. Tiba2 kelmarin Mami terjumpa balik post tentang ni. Terus Mami ambik keputusan nak salin dalam bentuk entry blog ni sebab confirm takkan hilang punya selagi Mami masih berblog..kihkihkih...
Ok..jom kita belajo cara kekdahnye..

Bahan-bahan:-
1 botol  kosong (100plus 1.5L)
200ml air panas
50gm gula perang
1gm yis/ibu roti

Cara-cara penyediaan:-
Potong botol kepada 2 bahagian. Ketepikan bahagian atasnya.
Bancuh gula dengan air, sejukkan dan letak dalam botol (1/2 bahagian yang bawah)
Masukkan yis (tak payah kacau2 nak bagi sebati)
Ambik balik 1/2 bahagian botol bahagian atas yang diketepikan, fit in dalam bahagian yang dimasukkan air gula & yis tadi
Balut botol dengan sebarang material gelap/hitam
Letak di sudut2 tersembunyi kegemaran cik nyamuk bermastautin
Lepas 2 minggu boleh la tengok hasil tangkapan..

Senang sangat kan??? Teruja betul Mami nak try...Insya Allah..lapang2 sikit nanti pasti Mami akan buat jugak..


 shawqunnur.blogspot.com ®

Wednesday, August 28, 2013

Cruise Travel part 4

1.5.2013 (Rabu). Pengembaraan kami di bumi Thailand terhenti di sini. Kami dikehendaki untuk check-out daripada kabin masing2 sebelum jam 11am. Pendek kata, selepas sarapan, kami dah boleh check-out la.

Situasi check-out di Cruise samasekali tak serupa dengan check-out di hotel2. Di Cruise, kami diberi no. giliran dan berkumpul di dalam dewan sebelum officially keluar dari kapal. Banyak prosedur sebenarnya. Kami dipanggil mengikut no.giliran yang telah diberikan untuk memulangkan kad ekses kabin. Selepas itu kami akan melalui kaunter untuk penyerahan semula passport dan seterusnya ke kaunter bagasi. Alhamdulillah, dengan adanya Haziq urusan kami segalanya dipermudahkan. Pihak pengurusan Cruise sangat prihatin dengan penumpang yang membawa anak2 kecik macam Haziq ni. Jadi, sekali lagi kami dihalalkan untuk 'memotong barisan' dan akhirnya selamat check-out lebih awal.

Memandangkan kami semua akan bergerak kembali ke Klang dengan bas sewaan khas, makanya kami terpaksa menunggu sehingga semua penumpang ada. Ceh..bab ni yang tak best ni..elok je tadi dapat settle awal ni terpaksa menunggu pulak. Alhamdulillah semuanya selamat selepas jam 12 lebih kurang. Agenda seterusnya lunch, pusing2 bandar di Pulau Pinang, memborong jeruk2 satu kemestian dan berangkat pulang.

Tamat sudah cerita pengembaraan kami. Tips daripada Mami untuk sesiapa yang berminat untuk bercuti dengan Cruise:-
  1. Bawa pakaian yang tak perlu digosok sahaja.
  2. Bawa ubat2an/minyak angin sebagai precaution step jika tiba2 demam/tak sihat. 
  3. Bawak tupperware kosong sebab makanan yang disediakan di restoren boleh ditapau sebagai bekalan semasa berada di luar kapal (di Phuket terutamanya amat sukar mencari makanan halal)
  4. Jika ada anak kecik yang menyusu susu formula, dapatkan air panas daripada restoren kerana di dalam kabin tidak disediakan kettle. Pastikan flusk air dibawa bersama-sama.
  5. Suhu di dalam kapal/kabin lebih rendah daripada suhu bilik (agak sejuk), pastikan membawa sweater & setokin.
  6. Bawak baju mandi (terutama anak2) jika ingin merasa pengalaman bersukaria di kolam renang sebab tanpa baju mandi yang proper, pihak pengurusan kolam renang tidak akan membenarkan untuk mandi kolam.
  7. Jaga kad ekses kabin sebaik mungkin sebab selain daripada sebagai 'kunci' untuk membuka pintu kabin masing2, kad itu juga umpama passport dan kad kredit setiap penumpang. Semua urusniaga di dalam Cruise hanya menggunakan kad ekses dan sebelum check-out, total expenses akan disemak dengan menggunakan kad tersebut.
shawqunnur.blogspot.com ®

Tuesday, August 27, 2013

Garam bukit vs Garam biasa

NEVGEL - Garam Bukit Untuk Masakan

Mami prefer menggunakan garam jenis Premium Iodized Rock Salt (PRIS) sebagai tambahan perasa dalam hidangan keluarga Mami (lebih2 lagi masakan untuk Haziq) kerana garam bukit kualitinya sangat tinggi, lebih bersih dan bebas pencemaran jika dibandingkan dengan garam biasa yang dihasilkan melalui proses turasan air laut dan campuran kimia lain.

Selain daripada itu, kandungan mineral dalam garam bukit juga lebih tinggi jika dibandingkan dengan garam biasa yang mana telah terbukti kandungan mineral dalam garam bukit menyamai kandungan mineral di dalam air zam-zam yang diketahui sebagai air yang paling baik di alam semesta ini.

Penggunaan garam bukit dalam masakan adalah baik untuk kesihatan kerana ianya boleh meningkatkan sistem imunisasi badan dan membantu merawat penyakit contohnya mengawal tekanan darah (dengan izin Allah) 

Terdapat 2 jenis garam bukit iaitu Garam Bukit Tulen Natural Mineral (Ionik) & Garam Bukit Tulen Premium Iodinized. 

1. Garam Bukit Tulen Natural Mineral (Ionik)

Mengandungi mineral semulajadi kerana ianya adalah sejenis garam yang bermutu tinggi yang terhasil secara semulajadi (organik). Berbentuk hablur halus berwarna merah jambu. Sesuai digunakan dalam masakan harian kepada pengamal pemakanan organik.

2. Garam Bukit Tulen Premium Iodized

Garam bukit tulen bermutu tinggi berbentuk hablur halus berwarna putih. Diperkaya dengan mineral tambahan (Iodin) yang sangat penting bagi merangsang proses pembesaran, perkembangan saraf dan pembentukan sel-sel otak terutamanya kepada kanak-kanak.


Jika inginkan keterangan lanjut mengenai garam bukit, sila lawati http://nevgel-garam-bukit.blogspot.com/


P/s: Mami bukan ejen jualan garam ni tau..Sekadar berkongsi kebaikannya. Murah & berbaloi..RM2.20/paket. Boleh didapati di kebanyakan supermarket.

shawqunnur.blogspot.com ®

Air tangan Mami # 40


Kurma Telur
(18bulan++)

Bahan-bahan:-
2 biji telur
2 sudu rempah kurma Adabi (bancuh dengan sedikit air)
Serba sedikit rempah 4 sekawan
Sedikit bawang besar - dimayang halus
3 ulas bawang putih - dimayang halus
1inci halia - diketuk
1/2 batang lobak merah
2 kelopak kubis
1 mangkuk santan
Minyak untuk menumis
secubit garam (Mami guna Premium Iodized Pure Rock Salt)

Cara Penyediaan:
  1. Rebus telur sehingga masak, kopek kulit & ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis 4 sekawan hingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih & halia. Tumis sehingga bawang kekuningan.
  3. Masukkan rempah kurma, kacau rata dan goreng sehingga rempah masak/berbau wangi (Jika terlalu pekat & untuk mengelakkan rempah hangus, masukkan sedikit santan cair/air).
  4. Masukkan santan, telur dan lobak merah. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan pula kubis dan biarkan selama 1-2 minit. Siap untuk dihidang.
Bekal untuk Haziq..ada carb, protein & sayur
Resepi mudah ini adalah contoh hidangan sepinggan lengkap yang sangat praktikal untuk dicuba oleh ibu-ibu bekerjaya yang selalu dihambat waktu macam Mami ni. Yang penting, jangan jadikan alasan 'mak kerja & tak sempat', so anak-anak terpaksa makan lauk kedai/makan aje apa yang pengasuh sediakan. Percayalah, memasak menu sebegini tidak memerlukan masa yang lama pun. 30 minit aje dah cukup.   




shawqunnur.blogspot.com ®

Monday, August 26, 2013

TTC edisi ke-2

Dengan rasminya bermula usia Haziq 18bulan Mami mengisytiharkan untuk TTC buat kali yang kedua. Mami mula refresh balik apa yang perlu Mami & Abi lakukan agar hajat & impian untuk menambah umat Nabi Muhammad dalam masa yang terdekat ini berjaya.

Secara ringkasnya, Mami dah senaraikan apa yang Mami & Abi perlu buat sebagai langkah permulaan:-

1. Detox
Kena bersihkan dulu sistem2 dalam badan. Bila badan dan bersih, barula nutrien2 yang dimakan senang nak absorb & sistem kesuburan jugak akan bertambah baik. Mami dah godek2 tengok apa the best way utk detox ni & now have come out dengan keputusan yang mana Insya Allah Mami & Abi akan menggunakan set detox Shaklee je.

2. Pemakanan seimbang dan sihat
Macam dolu2 gak la kan.. segala bagai makanan yang fast food, processed food, junk food semua tu kena stop la. Yang sifatnya 'tajam', 'bisa' pon kena avoid gak. Garam, gula & lemak pon kena kontrol habis2an. Kena lebihkan pengambilan kalsium & protein termasuk asid folic. Ikut saranan kajian pakar2, Mami kena makan banyak ikan, buah2an & sayuran segar jika inginkan baby girl. So..Mami nak pastikan pengambilan makananan kami seperti saranan pakar2 ni.

3. Turunkan berat badan
Sebelum mengandungkan Haziq Mami ada kongsi2 amik shake Herbalife Abi. Tapi untuk dapat yang 2nd ni mungkin Mami try dengan control makan, puasa & excercise ringan2 utk bakar kalori..fuhhhh..semangat ni.

4. Kontrol stress
Mami takmo lagi sejarah period tintong berulang macam 2 bln lepas. Semuanya gara2 stress di tempat kerja. So, start from now on, Mami akan cuba utk kawal emosi supaya tak stress sangat. Kalo dapat, nak relax2 je sepanjang masa supaya ovari dapat keluarkan telur yang besar, berkualiti dan sehat.

5. Stop minuman berkafein
Utk Mami, kafein memudaratkan sebab sebab kafein menggalakkan pengeluaran calcium melalui air kencing.. sia2 je ambik calcium kan. Tapi untuk Abi, kafein baik utk penghasilan sperm yang aktif & sehat. So, 1 cup of coffee per day enough untuk Abi.

6. Menjauhkan diri dari bahan2 kimia
Ridsect, pencuci toilet segala bagai tu banyak bahan kimia berbahaya. Nak stop terus memang mustahil kot sebab Mami kalo kat rumah tu memang hari2 kot berperang dengan semut & lipas pakai ridsect. Tapi ape2 pon kena try avoid jugak. Mungkin boleh guna alternatif racun serangga jenis lain utk bunuh 'musuh2' Mami ni..

Moga Allah SWT mempermudahkan perjalanan TTC kami kali ini..amin.. Insya Allah..

shawqunnur.blogspot.com ®

Saturday, August 24, 2013

Jalan-jalan naik keretapi

Tanpa dirancang, Ahad lepas kami berlima (mak, abah, Mami, Abi & Haziq) ke KLCC dengan menaiki keretapi. (KTM komuter & Putra LRT)

Opah, Tokwan & cucu semasa sedang menanti ketibaan komuter yang akan membawa kami semua ke stesen Sentral KL.

Kali ke-2 pengalaman Haziq naik komuter. Sekejap aje mampu 'bersopan'.

Dalam koc 'campuran'

Abi lebih rela berdiri

 Opah pun teruja dapat naik komuter

 Pantang jumpa 'kereta' ni..confirm nak naik..
Racer ke??

Alhamdulillah..terasa sangat puas dapat memenuhi hajat Abah yang teringin sangat nak naik KTM komuter/LRT. Biarpun sekadar berjalan2 mencuci mata. mungkin lain kali boleh dengan plan yang lebih terancang kita berjalan2 lagi naik keretapi..ke Hatyai contohnya..insya Allah..


shawqunnur.blogspot.com ®