Puding Cendol
Bahan-bahan:
1/2 paket agar2 [20 gm]
3 gelas air
2 sudu besar gula pasir
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah
Cara Penyediaan:
1. Didihkan agar-agar, masukkan gula dan renihkan sehingga sekali lagi mendidih. Tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
3. Bahagian pertama, dimasukkan gula merah, didihkan dan tapis.
5. Kacau rata dn biarkan mendideh dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan ekras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendol.
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
3 gelas air
2 sudu besar gula pasir
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah
Cara Penyediaan:
1. Didihkan agar-agar, masukkan gula dan renihkan sehingga sekali lagi mendidih. Tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
3. Bahagian pertama, dimasukkan gula merah, didihkan dan tapis.
5. Kacau rata dn biarkan mendideh dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan ekras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendol.
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
9. Bila dah keras sekata, baru boleh dipotong2 & dihidang.
shawqunnur.blogspot.com ®
No comments:
Post a Comment
The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.