Mami prefer menggunakan garam jenis Premium Iodized Rock Salt (PRIS) sebagai tambahan perasa dalam hidangan keluarga Mami (lebih2 lagi masakan untuk Haziq) kerana garam bukit kualitinya sangat tinggi, lebih bersih dan bebas pencemaran jika dibandingkan dengan garam biasa yang dihasilkan melalui proses turasan air laut dan campuran kimia lain.
Selain daripada itu, kandungan mineral dalam garam bukit juga lebih tinggi jika dibandingkan dengan garam biasa yang mana telah terbukti kandungan mineral dalam garam bukit menyamai kandungan mineral di dalam air zam-zam yang diketahui sebagai air yang paling baik di alam semesta ini.
Penggunaan garam bukit dalam masakan adalah baik untuk kesihatan kerana ianya boleh meningkatkan sistem imunisasi badan dan membantu merawat penyakit contohnya mengawal tekanan darah (dengan izin Allah)
Terdapat 2 jenis garam bukit iaitu Garam Bukit Tulen Natural Mineral (Ionik) & Garam Bukit Tulen Premium Iodinized.
1. Garam Bukit Tulen Natural Mineral (Ionik)
2. Garam Bukit Tulen Premium Iodized
shawqunnur.blogspot.com ®
No comments:
Post a Comment
The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.