Friday, September 18, 2015

Air Tangan Mami#56

Untuk raya puasa tahun ni Mami bersemangat buat homemade cookies sebab ada orang yang sangat teruja dok suruh Mami buat cookies setiapkali tengok program masakan kat TV..
Nak tau siapakah dia???

Hahahhaha...tentunya my cutie pie Muhammad Nidhal Haziq!!

(gambar dia tengah 'menolong' Mami buat cookies nan hado..huhuhu..)
 
Ada 3 jenis cookies yang Mami buat dan salah satunya yang paling menjadi kegilaan ramai ialah BANGKIT CHEESE. sebab sangat sedap kan...hihihihihi

Ok, jom belajar cara-cara nak membuat biskut yang sedap ni. But before that, Mami nak bagitau yang resepi biskut ni Mami dapat hasil daripada blogwalking kat sini.

Jom kite...

 Bangkit Cheese

Bahan-bahan:-
250gm Mentega (Mami guna Buttercup)
180gm Gula Aising/Gula Halus (Mami kisar aje gula biasa tu)
2 biji Kuning Telur (Mami guna telur Gred A)
*250gm Tepung Ubi
*225gm Tepung Jagung
*½ sudu teh baking powder
*70gm parutan keju Cheddar Kraft

Hiasan:-
2 biji kuning telur
1 mangkuk parutan keju Cheddar Kraft
 
 Cara penyediaan:-
  1. Sangai atau goreng tanpa minyak tepung ubi selama 10 minit (kacau sentiasa untuk mengelakkan daripada hangus dan api mestilah perlahan). Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk adunan, pukul gula dan mentega hingga sebati (jangan terlalu lama sebab biskut akan jadi terlalu kembang). 
  3. Masukkan kuning telur, pukul lagi sehingga semuanya sebati.
  4. Masukkan bahan yang bertanda *, gaul serata. Doh yang dihasilkan mestilah bertekstur lembut dan mudah dibentuk.
  5. Keluarkan daripada mangkuk adunan, canai doh setebal 1cm (jangan terlalu tebal atau terlalu nipis), terap dengan bentuk yang digemari (untuk mendapat bentuk biskut yang kemas dan cantik, celupkan dahulu acuannya ke dalam tepung gandum sebelum menerap di atas doh)
  6. Sapukan kuning telur di atas permukaan biskut dan tabur dengan parutan cheese. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 15-20 minit.
Selamat mencuba!! 


shawqunnur.blogspot.com ®

No comments:

Post a Comment

The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.