Monday, October 31, 2011

Berpantang cara orang Melayu

-->
Memandangkan mami sekarang berada di trimester ke3 preggy, jadi mami dah start le surfing kat tenet tentang amalan2 berpantang yg akan mami follow nanti. Dalam banyak2 perkara, mami a bit more concern on cara pemakanan semasa berpantang. Malklumla...org xde pengalaman lagi. setakat basic2 tu mami tau la sikit2. tapi detailnye kene la korek ilmu tu dari mereka yang lebih arif.. So, mami pon blogwalking la dari 1 blog ke 1 blog, baca artikel itu ini..akhirnye...ini la conclusion yg mami dapat..harap2nye dapat le mambantu mami nanti bile tiba masanya nanti..

Antara jenis-jenis lauk/sayur yang BOLEH di makan (berdasarkan pengalaman berpantang) oleh ibu-ibu yang berpantang adalah:
  1. ikan bilis – biasanya di goreng biasa atau pun di masak sambal. tapi jangan terlalu pedas.
  2. ikan cencaru – biasanya di bakar untuk lebih sedap selain di goreng
  3. ikan haruan – lebih enak di bakar/ masak stim selain di goreng
  4. ikan siakap – masak stim
  5. ikan bawal putih/hitam – goreng
  6. ikan gelama – goreng
  7. ikan merah – masak sup
  8. ikan jenahak – goreng
  9. ikan selar kuning – goreng/ masak asam
  10. ikan kerisi – goreng/ masak asam
  11. ikan kurau – goreng/ stim
  12. ikan kerapu – goreng/ stim
  13. ikan senangin – goreng/ masak asam
  14. ikan tengiri – goreng/ masak asam
  15. sayur sawi – sup
  16. sayur bayam – tumis air
  17. sayur kailan – goreng/ tumis
  18. sayur kacang buncis – goreng/ tumis
  19. halia – elok diamalkan tapi elakkan jika anda menyusukan bayi (takut kuning)
  20. daun pegaga – di campur dalam masakkan/ di buat jus – elok utk tambah air susu badan
  21. milo/horlicks – sesuai untuk sarapan dan minum petang
  22. biskut/roti – sesuai untuk sarapan dan minum petang
  23. ayam – di buat sup atau di campur dalam bubur

Antara makanan/lauk yang TIDAK BOLEH dimakan adalah:
  1. makanan laut – sotong/udang/ketam – takut gatal di tempat luka
  2. telur – luka lambat sembuh
  3. ikan yang tidak bersisik dan berbisa – sembilang/keli
  4. sayur kubis/kacang panjang/kacang soya/kekacang/kentang
  5. tebu/ air kelapa/ buah anggur
  6. makanan pedas/ berminyak
  7. aiskrim/keju

Pemakanan Seimbang Semasa Dalam Pantang.
  • Nasi panas sederhana lembut, bubur nasi, spagetti, pasta dan makaroni.
  • Sayur-sayuran – carrot, ulaman pegaga, lemuni, daun dan bunga kunyit, brokoli, dedaun pudina, kari.
  • Ikan yang segar - ikan merah, tenggiri, haruan, jenahak, selar kuning, kerisi, kurau, kerapu, siakap, kod, bawal putih dan senangin.
  • Makanan bijirin - oats, corn flakes, bran, muesli, beras merah, beras perang, beras, kismis kuning dan hitam, kekacang soya (tauhu, tempe dan tofu), kekacang badam, walnut, makadamia, gajus dan bijan, roti putih, roti wholemeal / wholegrains, roti canai, chapati, tosei
  • Buah-buahan - epal merah, limau manis, kurma, buah zaitun, buah tin (fig), delima, pear, lai, pic, aprikot, strawberi
  • Minuman - susu, kacang soya, horlicks, jus epal, ribena, sirap, milo
  • Gunakan gula merah, gula perang, raw sugar dan madu lebah.

Azam mami, semasa berpantang nanti mami nak berpantang betul2. mami nak cepat kurus & kalo  bleh mami nk lebih slim cam anak dara..wow!!!!  hehheheheh....
shawqunnur.blogspot.com ®

No comments:

Post a Comment

The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.