Labu bersama Cous Cous
Bahan-bahan:
1/2 mangkuk labu tua - potong kiub
2-3 biji pisang berangan - potong kecil2
3 sudu besar biji sagu
1-2 mangkuk santan kelapa
2 inci halia - ketuk
1 helai daun pandan
gula pasir secukupnya / puree kurma secukupnya
sedikit garam
1/2 cawan cous cous - rendam di dalam air panas mendidih sehingga kembang.
Cara penyediaan:-
1. Masukkan kesemua bahan (kecuali cous cous, biji sagu, pisang dan garam) di dalam periuk.
2. Renihkan sehingga mendidih. Masukkan biji sagu dan pisang. Renihkan sehingga biji sagu masak.
3. Perasakan dengan secubit garam (untuk memberi rasa sedikit lemak)
4. Tutup api, sedia di hidang bersama cous cous yang telah kembang.
shawqunnur.blogspot.com ®
No comments:
Post a Comment
The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.