Tuesday, May 14, 2013

Air tangan Mami#30


Kue Tiaw Tomyam
(9 bulan++)

Bahan-bahan:
1/2 cawan kue tiaw (Mami guna cap kunci pek kaler merah)
Sedikit bawang besar-dimayang
1 inci lengkuas - ketuk
1 batang serai - ketuk
2-3 helai daun limau purut -carikkan
1 biji tomato
sedikit daging/ayam
3 kuntum brokoli
1/2 batang carrot
2 inci seleri
1 mangkuk air rebusan daging/ayam
1 sudu besar minyak masak

Cara Penyediaan:
  1. Rebuskan lengkuas, serai, daun limau purut, daging, seleri, tomato dan carrot dalam periuk dengan air rebusan hingga mendidih atau daging empuk. (tutupkan periuk)
  2. Masukkan bawang dan brokoli. Renihkan 3 minit.
  3. Masukkan kue tiaw, renihkan 30 saat, tutup api & sedia untuk dihidang.
p/s: Jika taknak hidangkan lagi, jangan masukkan kue tiaw lebih awal untuk mengelakkan kuahnya diserap & kue tiaw menjadi terlalu kembang.

shawqunnur.blogspot.com ®

No comments:

Post a Comment

The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.