Monday, July 29, 2013

Air tangan Mami # 37

Mami dah lama tak update resepi kan? hihihihi..Ini tak bermakna Mami dah tak masak tau.. Hari2 Mami masak. Lagi2 dibulan puasa macam sekarang ni. Mami masak juadah untuk berbuka, bekalan Haziq..tak kering tangan la kata orang Mami kalo kat rumah tu. Melainkan kalo ada jemputan untuk berbuka puasa kat mana2, makanya untuk that specific day, Mami gantung periuk la..kikikiki...

Ok Mami tak nak membebel panjang2..jom kite tengok ape hidangan baby food (baby la sangat kan..Haziq dah beso kot.hihihi..) yang Mami akan share hari ni..

Gulai Lemak Tenggiri
(18 bulan++)

Bahan-bahan:-
2 keping isi ikan tenggiri
4 sudu besar Santan pekat
1/2 mangkuk santan cair
Kacang buncis
1 kpg asam keping
Minyak masak
Garam

Bahan kisar:
Bawang besar
1cm kunyit hidup
1/2 btg Serai

Cara penyediaan:-
  1. Panaskan minyak, goreng sebentar isi ikan, ketepikan.
  2. Masukkan bahan yang dikisar dan santan ke dalam periuk. Renihkan sehingga mendidih. Kacau selalu untuk mengelakkan santan 'berkepala' (api jangan terlalu kuat)
  3. Masukkan isi ikan, santan pekat, asam keping dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan kacang buncis, masak lagi sehingga 2 minit @ kacang sedikit layu. Tutup api.
  5. Gulai lemak ikan tenggiri siap!
shawqunnur.blogspot.com ®

No comments:

Post a Comment

The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.