Thursday, June 13, 2013

Air tangan Mami#32


Sup Cendawan Tiram
(14 bulan++)
Bahan-bahan:
1 mangkuk Cendawan tiram segar
2-3 ulas Bawang putih (mayang halus)
Sedikit Bawang besar (mayang halus)
1-2cm halia (diketuk)
1 sudu besar Serbuk Pati Ikan bilis (homemade)
1 inci Lobak merah
2 inci Batang seleri
1 biji tomato (sederhana)
Air secukupnya
1-2 sudu minyak untuk menumis

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih & halia hingga wangi.
  2. Masukkan air, lobak merah, seleri, tomato, pati ikan bilis dan bahagian batang cendawan
    (bahagian batang cendawan agak liat, Mami masukkan lebih awal bagi melembutkannya & akan memudahkan Haziq makan sebab Haziq ni jenis yang tak suka mengunyah..huhuhuhu..)
  3. Renihkan sehingga lobak merah sedkit lembut. Masukkan pula cendawan (bahagian 'payung'). Masak sehingga cendawan lembut.
  4. tutup api & siap untuk dimakan.
p/s: Mak Mami pesan, bila masak cendawan, pastikan ianya dimasak betul2 sebab takut terjadi 'mabuk kulat'. Suatu ketika dulu, Abah Mami pernah terkena mabuk kulat. Pening2, muntah2 sampai lembik..kesian.. Lagi 1, cendawan ni jenis sayur yang sejuk. Sebab tula Mami lambat intro kat Haziq..ye la..takut jugak kot ade side effect kat Haziq if awal2 lagi dah selumber rock bagi makan cendawan ni.. (just my 2 cent...;)
shawqunnur.blogspot.com ®

No comments:

Post a Comment

The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.