Thursday, February 21, 2013

Air tangan Mami#5


Sesuai untuk anak 8 bulan ++

Bubur Nasi Bilis Labu

Bahan-bahan:
Segenggam beras perang (bilas beras bersih2, rendam dalam air + sesudu perahan lemon/ vinegar apple cider selama 8jam, kemudian toskan)
Sepotong Labu (potong dadu)
1/2 cawan ikan bilis (rendam 10-15min, ditumbuk)
Air secukupnya
Minyak utk menumis
1 ulas Bawang merah
1 ulas Bawang putih
1-2cm Halia

Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi, masukkan beras, goreng seketika.
  2. Tambahkan air secukupnya. Didihkan sehingga beras 'pecah perut'/ kembang.
  3. Masukkan labu, halia dan ikan bilis. Masak sehingga labu empuk dan nasi betul-betul kembang. (Jika anak belum ada gigi, boleh kisarkan halus, tapi halia dibuang terlebih dahulu)
Pengat Keledek

Bahan-bahan:
1/2 - 1 cawan keledek (dipotong dadu)
Santan segar 1 mangkuk
Puri kurma 2-3 sudu besar (beberapa biji kurma, dibuang biji,stim hingga lembut & kisar halus).
Daun pandan
1 inci Halia (untuk mengelakkan anak kembung perut)

Cara-cara:
  1. Masukkan keledek, halia, santan & daun pandan dalam periuk. Rebus sehingga keledek empuk.
  2. Masukkan puri kurma, kacau sebati & sedia untuk dimakan.  
Cheezy Mashed Potato

Bahan-bahan:
1 biji ubi kentang sederhana besar (dipotong dadu)
1 sudu besar unsalted butter
1 keping keju Bega Super Slice

Cara-cara:
  1. Stim ubi kentang hingga empuk, angkat & toskan.
  2. Didalam satu mangkuk, campurkan kentang, butter dan keju, lecek sementara kentang masih panas.
  3. Siap untuk dihidangkan.
shawqunnur.blogspot.com ®

No comments:

Post a Comment

The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.