Lempeng Buah-buahan
(9bln++)
Bahan-bahan:
1/2 - 1cawan tepung Atta
3 biji Kurma (lembut) (dadu)
2 sudu besar Kismis (jika menggunakan kismis saiz besar, potong kecil2)
1 potong Epal/Pear (dadu)
1/2 biji Pisang (dadu)
1-2 sudu besar unsalted butter (cairkan)
Air secukupnya
Cara Penyediaan:
- Gaulkan tepung atta dengan buah-buahan hingga semuanya bersalut, masukkan air secukupnya. Tekstur adunan mestilah tidak terlalu cair & tidak terlalu pekat.
- Tuangkan unsalted butter, kacau sebati.
- Panaskan non-stick pan (api perlahan), tuangkan adunan & ratakan. Ketebalan adunan yang telah diratakan di dalam pan mestilah tidak melebihi 1cm untuk mendapat lempeng yang lembut & masak sempurna.
- Balik-balikkan lempeng, masak sehingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment
The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.