'Burger' sihat
(10bulan++)
Bahan-bahan:
1 cawan tepung atta
2 inci lobak merah (parut/potong halus)
sedikit Daun bawang
2 sudu besar unsalted butter (cairkan)
Air secukupnya
2-3 sudu besar homemade pati ikan bilis
1 biji telur
1-2 keping keju
Cara Penyediaan:
- Dalam satu mangkuk, gaul rata tepung atta bersama2 dengan lobak merah dan daun bawang.Pecahkan telur, masukkan butter cair dan pati ikan bilis, gaul sebati.
- Campurkan air kacau sehingga adunan menjadi sederhana cair.
- Tuangkan adunan di atas kuali leper yang telah panas, ratakan adunan. (Ketebalan mestilah tak melebihi 1cm)
- Masak sehingga kedua2 bahagian lempeng kecoklatan.
- Semasa masih panas, potong lempeng kepada 4 bahagian. Letakkan keju di atasnya & lapiskan dengan 1 bahagian lempeng lain. Suhu lempeng yang masih panas akan membuatkan kepingan keju mencair dan nampak so yummy!!!
p/s: Cara membuat pati ikan bilis ialah:-
- Rendam ikan bilis yang telah dibersihkan selama 10-15 minit.
- Sejatkan seketika & goreng tanpa minyak (sangai) sehingga betul2 kering. Sejukkan seketika.
- Kisar halus dan simpan dalam bekas kedap udara. Lebih bagus jika disimpan di dalam peti sejuk untuk jangkahayat yang lebih lama.
No comments:
Post a Comment
The owner of the blog will response to your comment shortly. Jazakumullah.